Psoriasis en de relevantie van fototherapie
Psoriasis
Psoriasis is een inflammatoire, niet-besmettelijke huidziekte die soms begint in de kinder- en adolescentiejaren, maar meestal op volwassen leeftijd, en meestal levenslang blijft bestaan. Na allergische contactdermatitis en neurodermatitis is het een van de meest voorkomende chronische huidziekten.
Het typische uiterlijk is een scherp begrensde, schilferende roodheid van de huid, die vooral voorkomt op de ellebogen, de zijkanten van de knieën en het behaarde hoofd, en soms jeukt. Dit wordt ook aangegeven door de medische naam van de ziekte, die komt van het Griekse "psao" (ik krab). Naast de huid tast psoriasis bij 5-10% van de lijders ook de gewrichten aan en bij ongeveer 50% de nagels.
Verspreiding
Het precieze aantal mensen dat momenteel psoriasis heeft (prevalentie) kan alleen worden geschat, omdat er geen voldoende groot bevolkingsonderzoek beschikbaar is. In principe kan psoriasis op elke leeftijd voorkomen, maar uit studies kunnen we twee types onderscheiden. Bij het vroege type, het zogenaamde type 1, waartoe ongeveer 70% van de getroffenen behoort, treedt psoriasis meestal op vóór de leeftijd van 30 jaar. Een studie uit Kiel over 3700 patiënten met psoriasis toonde een eerste piek van dit type ziekte aan op de leeftijd van 16 jaar bij vrouwen en op de leeftijd van 21 jaar bij mannen. De zeldzamere zogeheten type 2-psoriasis treedt daarentegen meestal op na de leeftijd van 40 jaar, in de studie van Kiel met een ziektepiek van 60 jaar bij vrouwen en 57 jaar bij mannen. Er zijn echter nog meer verschillen: het vroege type gaat vaker gepaard met een ernstig beloop, vertoont een veel hogere familiaire belasting - bij type 1 spelen genetische factoren een bijzondere rol - en is, in tegenstelling tot type 2 psoriasis, karakteristiek geassocieerd met bepaalde celoppervlakkenmerken, de zogenaamde HLA-antigenen.
Risicofactoren
Studies hebben ook een verband aangetoond met roken, emotionele stress, zwaarlijvigheid, bepaalde medicatie, klimaatinvloeden en bepaalde infecties.
Conclusie
Psoriasis is een van de meest voorkomende ziekten met een prevalentie van 2-3% in de Duitse bevolking alleen. De ziekte gaat gepaard met tal van handicaps en wordt door de getroffenen als zeer ernstig en ingrijpend ervaren vanwege de zichtbaarheid en het stigma dat ermee gepaard gaat. Er is behoefte aan maatregelen op het gebied van revalidatie dicht bij huis.
Daarom bieden wij een handbediend UVB-fototherapieapparaat aan voor gebruik op de huid bij de behandeling van psoriasis, vitiligo en neurodermitis. Dit kan overal op het lichaam worden gebruikt. Standaard zijn onze apparaten uitgerust met een speciaal ontworpen smalband UVB-buis van 311nm.
Bron:
Traupe, H., & Robra, B. P. (2002). Themaboekje 11" Psoriasis".